Μεζές: Τι σημαίνει η λέξη; Ποια είναι η καταγωγή της;

October 8, 2024


Τι πραγματικά σημαίνει η λέξη «μεζές»; Από που προήλθε και γιατί τη χρησιμοποιούμε κατά κόρον σήμερα; Μια πρώτη άποψη θέλει τη λέξη… δάνειο από την τουρκική γλώσσα. Λαθος!Οι μεζέδες (στα ελληνικά: έδεσμα) είναι τα μικρά πιάτα ή ορεκτικά που σερβίρονται για να συνοδέψουν τη κατανάλωση ποτού / αλκοόλ. Η λέξη προέρχεται από τα περσικά μαζέ(مزه), που σημαίνει γεύση.Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη εκδοχ…

Τι πραγματικά σημαίνει η λέξη «μεζές»; Από που προήλθε και γιατί τη χρησιμοποιούμε κατά κόρον σήμερα; Μια πρώτη άποψη θέλει τη λέξη… δάνειο από την τουρκική γλώσσα. Λαθος!

Ο ορισμός της λέξης και η προέλευση

Οι μεζέδες (στα ελληνικά: έδεσμα) είναι τα μικρά πιάτα ή ορεκτικά που σερβίρονται για να συνοδέψουν τη κατανάλωση ποτού / αλκοόλ. Η λέξη προέρχεται από τα περσικά μαζέ(مزه), που σημαίνει γεύση.

Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη εκδοχή, που θέλει την λέξη καθαρά ελληνική, από την αρχαία λέξη “μέζεα”, που συναντάται κατά κύριο λόγο σε πληθυντικό αριθμό. Παράλληλα, σας θυμίζουμε τι σημαίνει και η λέξη «λαμόγιο».

Η λέξη αυτή προέρχεται από τον όρο μήδος (το), που δηλώνει τα γεννητικά όργανα των ζώων, που όχι μόνο τότε, αλλά και σήμερα θεωρούνται ως τα πλέον εύγευστα τμήματα του σώματος των ζώων.

Κρατήστε όποια θέλετε από τις 3 εκδοχές, νομίζουμε η πέρσικη είναι η πιο πιθανή….

Μεζές: Τι σημαίνει η λέξη; Ποια είναι η καταγωγή της;

Οι μεζέδες είναι συνηθισμένοι, εκτός από την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπως η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος και το Ιράν.

Στην Ελλάδα συνοδεύουν συνήθως το ούζο, το τσίπουρο, το κρασί, τη ρετσίνα αλλά και τη μπύρα. Χαρακτηριστικοί μεζέδες της ελληνικής κουζίνας είναι τα αλίπαστα, οι ελιές, διάφορες σαλάτες όπως το τζατζίκι, η τυροσαλάτα και η ταραμοσαλάτα, το χταπόδι, το σαγανάκι, ο παστουρμάς, τα φασόλια, οι σαρδέλλες κ.ά. Είναι συνήθως αλμυροί, για να ενθαρρύνεται η κατανάλωση περισσότερου ποτού.

Οι μεζέδες αναφέρονται και με ονόματα όπως μεζεδάκια, μεζεκλίκια, και κάποιες φορές μπινελίκια.

Μεζέδες σερβίρονται σε πολλά ελληνικά και μεσογειακά εστιατόρια, αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν και σε εστιατόρια που ονομάζονται γενικά μεζεδοπωλεία, αλλά και εξειδικευμένα μαγαζιά όπως ουζερί (για ούζο) και τσιπουράδικα (για τσίπουρο).

Το σερβίρισμα του μεζέ γίνεται συνήθως σε μικρό πιάτο, γιατί δεν είναι για χόρταση, αλλά για συνοδεία του ποτού, ώστε να μην το πιεί κανείς ξεροσφύρι. Η οδοντογλυφίδα είναι μια συνήθης επιλογή για να διευκολύνει το πιάσιμο του μεζέ, αν και τα μικρά πηρούνια είναι επίσης αποδεκτά. Το συνοδευτικό ψωμί είναι απαραίτητο.

Σε περίπτωση που πολλοί μεζέδες σερβίρονται σε ένα πιάτο, το πιάτο αυτό ονομάζεται ποικιλία.

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.