Το μεγαλύτερο φίδι της Ευρώπης έφτασε στη Βρετανία και μπορεί να ζει στους τοίχους σας.Το φίδι aesculapian, το οποίο μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 2 μέτρα, μπορεί συνήθως να βρεθεί στα θερμότερα μέρη της Ευρώπης, όπως η νότια Γαλλία και η Ιταλία.Έχει ανακαλυφθεί ακόμη και στο Ιράν.Αλλά τώρα τα ερπετά έχουν βρεθεί σε μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτό οφείλεται στην «εξάρτηση από τους ανθρώπινους …
Το μεγαλύτερο φίδι της Ευρώπης έφτασε στη Βρετανία και μπορεί να ζει στους τοίχους σας.
Το φίδι aesculapian, το οποίο μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 2 μέτρα, μπορεί συνήθως να βρεθεί στα θερμότερα μέρη της Ευρώπης, όπως η νότια Γαλλία και η Ιταλία.
Έχει ανακαλυφθεί ακόμη και στο Ιράν.
Αλλά τώρα τα ερπετά έχουν βρεθεί σε μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτό οφείλεται στην «εξάρτηση από τους ανθρώπινους βιότοπους», όπως αποκάλυψε νέα έρευνα.
Με την ευκαιρία,δείτε επίσης: Αληθινός εφιάλτης: Φίδι «τρύπωσε» στο κρεβάτι παιδιού και μπλέχτηκε με τα λούτρινα παιχνίδια του (video)
Τα τεράστια φίδια βρέθηκαν πρόσφατα στη στέγη μιας εκκλησίας και μέσα στους τοίχους ενός οίκου ευγηρίας.
Σύμφωνα με τη The Sun, υπάρχουν δύο γνωστοί πληθυσμοί των aesculapian στο Ηνωμένο Βασίλειο – γύρω από τον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου στο Regent’s Park και γύρω από τον ζωολογικό κήπο Welsh Mountain στο Colwyn Bay, στη Βόρεια Ουαλία.
Τα φίδια δεν είναι δηλητηριώδη ή επικίνδυνα για τον άνθρωπο.
Κυνηγούν τρωκτικά, όπως αρουραίους και ποντίκια, συνθλίβοντάς τα μέχρι θανάτου.
Που οφείλεται η παρουσία τους;
Η νέα έρευνα, την οποία επέβλεψε ο Wolfgang Wuster, καθηγητής ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο Bangor, δείχνει πώς τα φίδια που βρέθηκαν στην Ουαλία κατάφεραν να προσαρμοστούν στο ψυχρότερο περιβάλλον.
Συνολικά 21 φίδια αιχμαλωτίστηκαν και εφοδιάστηκαν με ραδιοεντοπιστές, ώστε να παρακολουθούνται και να μελετώνται οι κινήσεις τους σε διάστημα δύο ετών.
Η μελέτη αναφέρει: «Παρατηρήσαμε ότι τα φίδια της Ασκουλάπιας αναζητούν και επιστρέφουν ενεργά για να χρησιμοποιήσουν κατοικημένα κτίρια και… σκαρφαλώνουν σε μεγάλες κατασκευές για να έχουν πρόσβαση στις σοφίτες και τις κοιλότητες των τοίχων των σπιτιών».
«Αποκαλύψαμε μια ιδιαίτερη προτίμηση για τα κτίρια στα αρσενικά φίδια, ενώ τα θηλυκά προτιμούσαν τα δάση», προσθέτει.
Ο καθηγητής Wuster δήλωσε ότι, ενώ τα φίδια βρίσκονται αρκετά κοντά στον άνθρωπο σε όλη την Ευρώπη, φαίνεται να έρχονται πολύ πιο κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο ίδιος δήλωσε: «Ο κ. Γουέστερ δεν είναι τόσο πολύ κοντά στο περιβάλλον τους, όσο στο εγγύς περιβάλλον. Αυτή η προτίμηση στους ανθρώπινους βιότοπους είναι εντυπωσιακή».
«Αν δουλέψετε σε μέρη όπως η Ινδία, θα βρείτε αρκετά συχνά φίδια σε σπίτια. Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε.
«Και όμως, με αυτά τα aesculapians, τα βρίσκουμε στις σοφίτες των ανθρώπων. Βρίσκεις δέρματα φιδιών να κρέμονται από τους σωλήνες αποχέτευσης σε ένα γηροκομείο, τέτοια πράγματα.Είναι αρκετά ασυνήθιστο πράγμα για τη Βρετανία, αυτό το κυνήγι φιδιών στα προάστια»., αναφέρθηκε.
Ο καθηγητής Wuster καθησύχασε πάντως τους Βρετανούς, προσθέτοντας ότι είναι απίθανο να πέσουν πάνω σε κάποιο κάτω από τον καναπέ, καθώς τα φίδια δεν είχαν βρεθεί μέσα σε κάποιο δωμάτιο, αλλά προτιμούσαν να μένουν σε χώρους όπου σπάνια εισέρχονταν άνθρωποι.
Ωστόσο, διαφέρουν από τα ιθαγενή φίδια του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιώντας τα κτίρια ως σπίτια τους , ενώ οι ιθαγενείς ποικιλίες αποφεύγουν τις αστικές περιοχές.
Η μελέτη πρόσθεσε: «Η οχιά και το λείο φίδι σπάνια βρίσκονται σε περιβάλλοντα που κυριαρχούνται από τον άνθρωπο».
Δείτε και αυτά