Είναι 93 ετών, έχει βιολογική ηλικία 30άρη: «Αυτό κάνω κάθε μέρα», λέει ο παππούς & τρελαίνει τους επιστήμονες

March 29, 2024


Ο Richard Morgan, 93 ετών, αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αντοχής και δραστηριότητας στην τρίτη ηλικία. Αν και θα μπορούσε να απολαμβάνει μια ήρεμη ζωή στη σύνταξή του, απολαμβάνοντας την παρέα της συζύγου του και τις ασχολίες του στον κήπο ή στο σκάκι, ο Morgan αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γuμναστική πριν από μόλις 20 χρόνια, αποκτώντας έτσι μια εξαιρετική φυσική κατάσταση που θα ζήλευαν πολ…

...λοί νεότεροι.Richard Morgan: Απίστευτη η φυσική του κατάστασηΟ Ιρλανδός υπερήλικος κατέχει πλέον τον τίτλο τεσσάρων φορών παγκόσμιου πρωταθλητή στην κωπηλασία κλειστού χώρου. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι διαθέτει την αερόβια ικανότητα ενός αθλητή στα 30 ή 40 του, με το σώμα του να...

Ο Richard Morgan, 93 ετών, αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αντοχής και δραστηριότητας στην τρίτη ηλικία. Αν και θα μπορούσε να απολαμβάνει μια ήρεμη ζωή στη σύνταξή του, απολαμβάνοντας την παρέα της συζύγου του και τις ασχολίες του στον κήπο ή στο σκάκι, ο Morgan αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γuμναστική πριν από μόλις 20 χρόνια, αποκτώντας έτσι μια εξαιρετική φυσική κατάσταση που θα ζήλευαν πολλοί νεότεροι.

Richard Morgan: Απίστευτη η φυσική του κατάσταση

Ο Ιρλανδός υπερήλικος κατέχει πλέον τον τίτλο τεσσάρων φορών παγκόσμιου πρωταθλητή στην κωπηλασία κλειστού χώρου. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι διαθέτει την αερόβια ικανότητα ενός αθλητή στα 30 ή 40 του, με το σώμα του να αποτελείται κατά 80% από μυς και μόλις 15% λίπος.

Μελετώντας τον καρδιακό του ρυθμό, τη φυσική του κατάσταση και τη λειτουργία του μεταβολισμού του, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο σφυγμός του έφτασε τους 153 παλμούς ανά λεπτό, υπερβαίνοντας τον αναμενόμενο μέγιστο καρδιακό ρυθμό για την ηλικία του. Αυτό αποτελεί ένδειξη της εξαιρετικής καρδιακής υγείας και αντοχής που διαθέτει, αν και βρίσκεται στα 93 του χρόνια.

Πως αποφάσισε να ξεκινήσει τη γuμναστική;

Η αλλαγή στη ζωή του κυρίου Morgan ξεκίνησε όταν είδε τον εγγονό του να προπονείται στην κωπηλασία κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης με την ομάδα του κολεγίου. Αυτό τον έκανε να αναζητήσει την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή του.

Τώρα, καθημερινά, αφιερώνει 40 λεπτά για γuμναστική, ξεκινώντας με μια προπόνηση κωπηλασίας που καλύπτει περίπου 18,5 μίλια. Επιπλέον, προπονείται με βάρη δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα για να ενισχύσει το σώμα του. Έχει επίσης ενσωματώσει στο πρόγραμμά του μια ποικιλία ασκήσεων με διαφορετικά επίπεδα έντασης, που του επιτρέπουν να διατηρεί τη φυσική του κατάσταση και να βελτιώνει την αντοχή του.

«Ξεκίνησα από το πουθενά και ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι υπήρχε μεγάλη ευχαρίστηση στην άσκηση» επισήμανε ο ίδιος.

Εκτός από την καθημερινή γuμναστική, ο κύριος Morgan ακολουθεί μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, που αποτελούν το κλειδί για την οικοδόμηση των μυών και τη διατήρηση του μεταβολισμού, υπερβαίνοντας όμως τακτικά τη συνήθη διατροφική σύσταση των περίπου 60 γραμμαρίων.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε τους πολύ δραστήριους ηλικιωμένους αν θέλουμε να κατανοήσουμε τη γήρανση» δήλωσε ο Bas Van Hooren, διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Πιθανώς είχε κάποια γενετικά πλεονεκτήματα:

Βέβαια, ο κύριος Μόργκαν πιθανώς είχε κάποια γενετικά πλεονεκτήματα, επισημαίνουν οι επιστήμονες, καθώς η ικανότητά του στην κωπηλασία φαίνεται να είναι οικογενειακή υπόθεση. Επιπλέον, οι αγωνιστικές του επιδόσεις τα τελευταία χρόνια είναι πιο αργές από ό,τι ήταν πριν από 15, 10 ή ακόμη και πέντε χρόνια. Συνεπώς, αν και η άσκηση δεν έχει τη δυνατότητα να «σβήσει» τις επιπτώσεις της γήρανσης, μπορεί να επιβραδύνει τις επιπτώσεις της στο σώμα.

Η περίπτωση του κύριου Morgan είναι ένα καλό παράδειγμα ανθρώπων 90 και 100 ετών, που πλέον έχουν επιτύχει μεγάλη μακροζωία παραμένοντας σωματικά δραστήριοι. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα παρόμοια παραδείγματα, όπως ο 100χρονος Les Savino από την Πενσυλβάνια, ο οποίος γuμνάζεται τρεις ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, συνδυάζοντας τα βάρη και την αερόβια προπόνηση.

Υπάρχουν πλέον αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μόλις 20 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, άνοιας και καρδιακών παθήσεων κατά περίπου το ένα τρίτο, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική από ορισμένα φάρμακα.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.