16 πράγματα που αγνοούμε όταν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας και θα τα βρούμε μπροστά στη ζωή μας

June 18, 2021


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Αυτοαγάπη: Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση: «Για να μπορέσεις να αγαπήσεις κάποιον πρέπει πρώτα να αγαπήσεις τον εαυτό σου». H φράση αυτή, με ά…

...η αυτή, με άλλα λόγια, λέει πως για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε το συναίσθημα της αγάπης για κάποιον άλλο, χρειάζεται πρώτα να έχουμε καταλάβει το νόημα της ποιότητάς της μέσα από την αγάπη που έχουμε οι ίδιοι για εμάς. Σε αυτό το άρθρο θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε...


Αυτοαγάπη: Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση: «Για να μπορέσεις να αγαπήσεις κάποιον πρέπει πρώτα να αγαπήσεις τον εαυτό σου». H φράση αυτή, με άλλα λόγια, λέει πως για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε το συναίσθημα της αγάπης για κάποιον άλλο, χρειάζεται πρώτα να έχουμε καταλάβει το νόημα της ποιότητάς της μέσα από την αγάπη που έχουμε οι ίδιοι για εμάς.


Σε αυτό το άρθρο θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε κάποια πράγματα που κάνουμε ασυνείδητα επειδή δεν αγαπάμε αρκετά τον εαυτό μας καθώς και να σας δώσουμε συμβουλές για να αυξήσετε την αγάπη για τον εαυτό σας και να βελτιώσετε την ψυχολογία σας.

1. Αγαπάτε τον εαυτό σας με βάση ένα σύνολο προϋποθέσεων που πρέπει να πληρείτε

Βάζετε προϋποθέσεις υπό όρους για τον εαυτό σας και αισθάνεστε μόνο ότι αγαπάτε τον εαυτό σας όταν τις πληροίτε. Τις περισσότερες φορές, δε θεωρείτε τον εαυτό σας αποδεκτό ή ότι αξίζει να αγαπηθείτε εάν δεν το έχετε αποδείξει πρώτα στον εαυτό σας.

2. Η σκέψη ότι η απόρριψη σημαίνει ότι είστε από τη φύση σας ανάξιοι και δεν αξίζετε ποτέ κάτι καλύτερο

Συνδέετε την απόρριψη με την εγγενή ανικανότητά σας να επιτύχετε ορισμένα πράγματα που φαίνεται να επιτυγχάνονται εύκολα από άλλους. Θεωρείτε τον εαυτό σας κατώτερο και τον κατηγορείτε για οποιοδήποτε τελικό αποτέλεσμα που δεν έχετε επιτύχει ακόμα και έχετε ελλειπή αυτοαγάπη.

3. Προετοιμάζεστε ψυχολογικά για πράγματα που ενδέχεται να πάνε στραβά, επειδή πιστεύετε ότι είστε μαγνήτης κακής τύχης

Πιστεύετε ότι περισσότερα κακά πράγματα συμβαίνουν σε εσάς όταν παίρνετε αποφάσεις, επειδή ακόμα δεν έχετε συγχωρήσει τον εαυτό σας για προηγούμενες αποτυχίες. Πιστεύετε ότι η τάση σας για λανθασμένη απόφαση θα επαναληφθεί στο μέλλον, οπότε αναμένετε αποτυχία απλώς να «προετοιμάσετε» τον εαυτό σας για αυτό, ακόμη και όταν δε σας βοηθά πραγματικά να προετοιμαστείτε καθόλου.


4. Δίνεται μεγαλύτερη αξία στις απόψεις των άλλων από ότι στη δική σας άποψη για τον εαυτό σας

Νιώθεις ότι όλα όσα πιστεύουν οι άνθρωποι για εσένα αξίζουν περισσότερο από ό, τι αυτά που βλέπεις εσύ στον εαυτό σου γιατί πιστεύεις ότι αν σκεφτείς ποτέ κάτι θετικό για τον εαυτό σου, είσαι ναρκισσιστικός και ψώνιο (κάτι που δεν είναι αλήθεια, αφού οι θετικές σκέψεις είναι απαραίτητες για την αυτοαγάπη).

5. Καταστολή των αισθήσεων ζήλιας

Ενώ αισθάνεστε πραγματικά χαρούμενοι κάθε φορά που οι άνθρωποι επιτυγχάνουν τους στόχους τους, πρέπει επίσης να καταπιέζετε τα συναισθήματα της ζήλιας, επειδή δεν έχετε κατακτήσει αρκετά την τέχνη του να παραμένετε στη δική σας πορεία και να είστε ευχαριστημένοι με τον προορισμό σας, αφού ντρέπεστε που δεν έχω φτάσει εκεί που βρίσκονται οι άλλοι.


6. Δείχνετε ένα σκληρό και εντελώς βαρετό εαυτό στους γύρω σας επειδή φοβάστε ότι το πραγματικό σας πρόσωπο δε θα γίνει αποδεκτό

Εξακολουθείτε να μην αλληλεπιδράτε με τους ανθρώπους αυθεντικά και αναγκάζετε τον εαυτό σας να διατηρήσει ένα πολύ σκληρό πρόσωπο μπροστά στους άλλους, επειδή φοβάστε ότι εάν δείξετε τον αληθινό εαυτό σας, οι άνθρωποι θα πιστεύουν ότι η συμπεριφορά σας είναι αντιεπαγγελματική και ανώριμη. Λέτε αυτό που νομίζετε ότι οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν, να κουνάτε το κεφάλι καταφατικά και δε μιλάτε ποτέ για αυτά που σας ενδιαφέρουν.

7. Αισθάνεστε ένοχοι όποτε αποφασίζετε να ξοδέψετε χρήματα για κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τον εαυτό σας

Πιστεύετε ότι το να επενδύετε χρήματα για τον εαυτό σας σάς κάνει εγωιστές και υλιστικούς, οπότε περνάτε από παρατεταμένες περιόδους αυτο-στέρησης και αρνείστε συνεχώς πράγματα, γεγονός που σας τρελαίνει και σας κρατά μακριά από την αυτοαγάπη.

8. Δεν ανοίγεστε ούτε καν τους πιο κοντινούς φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας

Δεν ανοίγεστε μοιράζεστε τις πιο καταπιεσμένες σκέψεις και τα συναισθήματά σας στα άτομα που βρίσκονται πιο κοντά σας, επειδή αισθάνεστε ότι είστε ένα βάρος, εάν δεν μπορείτε πρώτα να επιλύσετε αυτά τα ζητήματα.

9. Συνεχόμενη ανησυχία για το πώς φαίνεστε στους άλλους και το πως μπορεί να σας κρίνουν

Οι σκέψεις άλλων ανθρώπων για το πώς δεν είσαι αρκετά καλός είναι πάντα στο μυαλό σου, τόσο πολύ που πραγματικά πιστεύεις ότι πρέπει να κερδίσεις την αγάπη τους για να δώσεις αξία στον εαυτό σου.

10. Έχετε μια έντονη επιθυμία να ξεφύγετε από την πραγματικότητα

Έχετε γίνει ειδικός στην ονειροπόληση και ξοδεύετε περισσότερο χρόνο σε έναν φανταστικό κόσμο που έχετε δημιουργήσει παρά στον πραγματικό κόσμο. Επίσης, κάθε φορά που αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα, ειδικά ένα πρόβλημα που αφορά την αντιπαράθεση με άλλους, κάνετε ό, τι μπορείτε για να το αποφύγετε, γεγονός που σας κάνει να το βάζετε στα πόδια από δυσκολίες και συγκρούσεις.

11. Γενικά αισθάνεστε απεμπλοκή από τη ζωή σας

Δυσκολεύεστε να ασχοληθείτε με την παρούσα στιγμή, αφού αισθάνεστε ότι η ζωή σας δε σας ενθουσιάζει. Η ελλιπής αυτοαγάπη είναι ένας αγώνας για να βυθιστείτε πλήρως στη ζωή σας, γιατί νιώθετε ότι δεν μπορείτε να εκτιμήσεις αυτό που έχετε αν οι άλλοι έχουν περισσότερα.


12. Έχετε ένα μόνιμο και έντονο άγχος και φόβο για το μέλλον

Ακόμα και όταν σας αρέσει να σχεδιάζετε το μέλλον και ξέρετε πού θέλετε τελικά να πάτε, εξακολουθείτε να αμφισβητείτε την ικανότητά σας να χειρίζεστε οτιδήποτε είναι άγνωστο και απρόβλεπτο.

13. Κρατάτε τον εαυτό σας πίσω από το να ακολουθήσετε αυτό που γνωρίζετε είναι καλύτερο για εσάς

Υπάρχει πάντα κάτι μέσα σας που λέει ότι δεν μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε θέλετε να κάνετε, επειδή δεν είστε κατάλληλοι για αυτό και δεν έχετε πιθανότητες να επιτύχετε, ακόμη και όταν γνωρίζετε ότι είστε ικανοί για περισσότερα. Ακούτε αυτήν τη φωνή του φόβου και της επιτρέπετε να παίρνει αποφάσεις για εσάς, γι ‘αυτό δεν αγαπάτε πλήρως αυτό που είστε επειδή συνδέετε τον εσωτερικό σας εαυτό με τον φόβο, την αμφιβολία και την αδίστακτη κριτική.

14. Λέτε πολλά «Δεν ξέρω», ακόμη και όταν γνωρίζετε

Υποσυνείδητα πιστεύετε ότι το «δεν ξέρω» θα σας προστατεύσει από τις συνέπειες του να πείτε κάτι λάθος, αλλά αντ ‘αυτού, υπονομεύει την αξιοπιστία σας ενισχύοντας την ανεπάρκεια σας με αυτόν τον τρόπο σας κάνει μόνο να σας αρέσει ο εαυτός σας ακόμη λιγότερο.

15. Δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να απολαμβάνει αυτό που πραγματικά σας αρέσει επειδή το συνδέετε αβίαστα με έννοιες όπως τεμπελιά, ανωριμότητα και κακομάθηση.

Αναγκάζετε τον εαυτό σας να κάνει ό, τι δε θέλετε να κάνετε για να αποδείξετε ότι μπορείτε να είστε πειθαρχημένοι και κάνετε αυτοθυσίες.
Φοβάστε να αγκαλιάσετε τον αληθινό σας εαυτό και να δείξετε αυτοαγαπη όταν πρόκειται για δραστηριότητες που απολαμβάνετε, επειδή ανησυχείτε ότι θα θεωρηθείτε αυτοεξυπηρετούμενοι και απρόθυμοι να κάνετε εξαντλητική δουλειά.

16. Βλέπετε τα εμπόδια ως φυσικές εκδηλώσεις της δικής σας ανασφάλειας, έλλειψης χαρακτήρων, αναξιότητας και έλλειψης θέλησης

Κατηγορείτε τον εαυτό σας για τυχόν εμπόδια που αντιμετωπίζετε, ακόμη και όταν δεν πρόκειται για δικό σας λάθος. Πιστεύετε ότι με κάποιο τρόπο αυτά τα εμπόδια είναι εδώ για να σας διδάξουν σκληρά μαθήματα επειδή δεν έχετε πάρει τα σωστά μέτρα με βάση κάποια καθολικά πρότυπα. Αποδίδετε τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα της ζωής σας στις δικές σας εσωτερικές ανεπάρκειες, γεγονός που σας κάνει να πιστεύετε ότι δε θα μπορέσετε ποτέ να έχετε επαρκή αυτοαγάπη, εκτός εάν αποφασίσετε να μετατρέψετε αυτές τις ελλείψεις σε δυνατότητες.


Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.