Σοκ: Πέθανε ο 17χρονος Γιώργος!

July 24, 2021


Ο 17χρονος Γιώργος από τη Νάουσα “πέταξε” για τη γειτονιά των αγγέλων. Το γενναίο παιδί που γνωρίσαμε μέσα από τις εκκλήσεις που απήυθυνε η οικογένειά του για να βρεθούν εθελοντές αιμοδότες και δότες …


Ο 17χρονος Γιώργος από τη Νάουσα “πέταξε” για τη γειτονιά των αγγέλων. Το γενναίο παιδί που γνωρίσαμε μέσα από τις εκκλήσεις που απήυθυνε η οικογένειά του για να βρεθούν εθελοντές αιμοδότες και δότες αιμοπεταλίων δεν είναι πια μαζί μας.

Το τελευταίο χρόνο έδινε σκληρή μάχη με την οξεία μυελογενή λευχαιμία όμως δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Παιδί μιας οικογένειας με 5 παιδιά και όμως ούτε μια στιγμή δεν λύγισε.

Πέθανε ο 17χρονος Γιώργος!

Ο αποχαιρετισμός της μαμάς του

Έπασχε από οξεία μυελογενή λευχαιμία

Έκκληση για βοήθεια είχε κάνει η οικογένεια του 17χρονου Γιώργου από την Νάουσα που έφυγε σήμερα από οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η οικογένειά του αδυνατούσε να ανταποκριθεί στο υψηλό κόστος των μετακινήσεων για τη θεραπεία καθώς και οι δύο γονείς δεν εργάζονται. Ο 17χρονος μαθητής είναι το μεγαλύτερο παιδί 7μελους οικογένειας. Η οικογένεια είναι ποντιακής καταγωγής ερχόμενη από την πρώην Σοβιετική Ένωση και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ο Γιώργος έπασχε από οξεία μυελογενή λευχαιμία από 21/3/2018. Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έκανε χημειοθεραπείες που δεν απέδωσαν με αποτέλεσμα οι γιατροί να τον μεταφέρουν στο νοσ. Γ. Παπανικολάου στις 7/7/2020 για να του γίνει η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Έγινε στις 16/7/2020 με δότη τον αδελφό του.

Στις αρχές Δεκεμβρίου η κατάστασή του επιδεινώθηκε ξανά. Δεύτερο σφοδρό χτύπημα για τον ίδιο και την οικογένειά του. Ο Γιώργος ξεκινάει και πάλι τις χημειοθεραπείες.

Τα έξοδα της οικογένειας ήταν μεγάλα καθώς η διαδρομή Νάουσα-Θεσσαλονίκη γίνεται μέρα παρά μέρα. Υπήρχε πιθανότητα να πάει στο εξωτερικό για θεραπεία (περιμένουν απάντηση από γιατρούς). Σε περίπτωση που αυτό θα γινόταν το κόστος θα ήντα γύρω στα 170.000 ευρώ.

Εμμανουήλ Κατσάνης: Ποιος είναι ο Έλληνας γιατρός που βρήκε το φάρμακο κατά της Λευχαιμίας;

Εμμανουήλ Κατσάνης: Ο παγκοσμίου φήμης γιατρός ανακάλυψε μία νέα μέθοδο κατά της Λευχαιμίας!

Ο ίδιος είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα ότι οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ο λόγος για τον Dr. Εμμανουήλ Κατσάνη, ο οποίος ανακάλυψε και χρησιμοποιεί μία νέα μέθοδο κατά της Λευχαιμίας με βάση την οποία αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης για τους αφροαμερικανούς ασθενείς.

Ο γιατρός έχει καταγωγή από το Φιλώτι Νάξου ενώ εργάζεται στο Bonner – University Medical Center Tuscon στην Αριζόνα, ΗΠΑ. Επίσης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας στο τμήμα Παιδιατρικής, Παθολογοανατομίας και Παθολογίας. Ενώ επίσης Διευθυντής κλινικής του τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας.

Εμμανουήλ Κατσάνης


Αυτή είναι η μεγάλη ανακάλυψη του Δρ. Εμμανουήλ Κατσάνη στον αγώνα κατά της Λευχαιμίας

Ο Δρ. ανακάλυψε και εφαρμόζει μία μέθοδο η οποία έγινε αποδεκτή στις ΗΠΑ και ονομάζεται «haploidentical μεταμόσχευση ή απλά haplo». Ουσιαστικά, αυτή η μέθοδος κάνει δυνατή τη μεταμόσχευση με ημισυμβατό αντί για πλήρως συμβατό δότη.

Με την ευκαιρία να σας αποκαλύψουμε ποια είναι και τα 10 «ύπουλα» συμπτώματα που συχνά αγνοούνται και η έγκαιρη διάγνωση τους σώζει ζωές!

Εμμανουήλ Κατσάνης

Ο ίδιος έχει αναφέρει χαρακτηριστικά «Εάν κάποιος διαγνωστεί με λευχαιµία (καρκίνος του αίµατος) και είναι αφροαμερικανός τότε θα έχει λιγότερες πιθανότητες να βρει έναν συµβατό δότη μυελού των οστών για να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από αυτή την ασθένεια. Η haplo είναι σχετικά νέα μέθοδος και είναι εντυπωσιακή για μας, γιατί εχούνε ενδείξεις ότι θα προσφέρει βοήθεια στη κοινωνία μας που αποτελείται από πολλές μειονότητες διότι έχει πραγματικά αυξήσει την επιβίωση τους».

Το φάρμακο που ετοιμάζει ο ίδιος λέγεται Bendamustine και εξετάζει κλινικά ήδη τις επιδράσεις του στα ποντίκια.

Η εκτίμηση του Εμμανουήλ Κατσάνη είναι ότι σε 10 χρόνια η μέθοδός του θα χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της Λευχαιμίας

Εμμανουήλ Κατσάνης

Όπως τονίζει ο ίδιος «Τα αποτελέσματα της haplo είναι πλέον παρόμοια με συγγενείς και μη συγγενείς συµβατούς δότες. Αυτές οι μεταμοσχεύσεις είναι ένα θαύμα σε σχέση με αυτά που έχουμε καταφέρει να κάνουμε τα τελευταία δέκα χρόνια. Και μακάρι να υπήρχε σαν επιλογή σε παλαιότερους ασθενείς μας, οι οποίοι δυστυχώς δεν επέζησαν».

Λευχαιμία: Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια που συχνά αγνοούνται και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα

Λευχαιμία: Τα σημάδια της λευχαιμίας αγνοούνται τις περισσότερες φορές, επειδή μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών, λιγότερων σοβαρών. Ωστόσο, αν ανησυχείτε, θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό γιατρό, προκειμένου να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και σε περίπτωση λευχαιμίας, να λάβετε μια έγκαιρη διάγνωση. Παράλληλα δείτε και τα 20 πρώιμα σημάδια του καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Σημάδια της λευχαιμίας

Η λευχαιμία αναφέρεται στον καρκίνο που προσβάλλει τους αιμοποιητικούς ιστούς του σώματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια επηρεάζονται άμεσα, καθώς ο συγκεκριμένος καρκίνος χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή υγιών λευκών αιμοσφαιρίων. Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν σημαντικό μέρος των μηχανισμών άμυνας του σώματος. Αναπτύσσονται και διαιρούνται σύμφωνα με τις ανάγκες του σώματος.

Ωστόσο, στους ασθενείς με λευχαιμία παρουσιάζεται μη φυσιολογική παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων από τον μυελό των οστών, τα οποία δεν καταφέρνουν να προστατέψουν το σώμα επειδή είναι ελαττωματικά. Καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται, παρουσιάζονται επιπλοκές στην παραγωγή άλλων κυττάρων του αίματος, όπως στα ερυθρά αιμοσφαίρια ή στα αιμοπετάλια.

Σε αυτήν τη φάση η αναιμία και οι αιμορραγίες γίνονται σοβαρές. Επιπλέον αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης λοιμώξεων. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα της λευχαιμίας ή τα συγχέουν με άλλες παθήσεις, έτσι είναι δύσκολο να γίνει έγκαιρη διάγνωση.

Λευχαιμία: Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια

Πλήρη λίστα που δεν πρέπει ν’ αγνοήσετε

Μωβ ή κόκκινα στίγματα στο δέρμα

Τα κοκκινωπά ή μωβ στίγματα στο δέρμα, γνωστά στον ιατρικό κόσμο ως πετέχειες, συνήθως παρουσιάζονται ανά συστάδες στο στήθος, στην πλάτη ή στους βραχίονες.

Εμφανίζονται όταν το αίμα πήζει και δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει κανονικά. Οι άνθρωποι συχνά τα συγχέουν με δερματικά εξανθήματα.

Πόνος στα οστά ή στις αρθρώσεις

Υπάρχουν πολλές ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στα οστά και στις αρθρώσεις. Ωστόσο, στην περίπτωση της λευχαιμίας, ο πόνος οφείλεται στη συσσώρευση ελαττωματικών λευκών αιμοσφαιρίων. Οι ασθενείς αισθάνονται οξύ ή αμβλύ πόνο, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρό ανάλογα με την πάσχουσα περιοχή.

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα σημάδια της λευχαιμίας που αγνοούνται συχνότερα. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του σε περιπτώσεις οξείας λευχαιμίας, ενώ συχνά είναι σοβαρός και έχει μεγάλη διάρκεια.

Πρησμένοι αδένες

Όταν η λευχαιμία επηρεάζει την παραγωγή ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, η ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στις λοιμώξεις μειώνεται. Η κατάσταση αυτή επιδρά στις φλεγμονώδεις διαδικασίες και οδηγεί σε πρησμένους αδένες και λεμφαδένες ή σε μικρά ανώδυνα εξογκώματα που έχουν μπλε ή μωβ χρώμα.

Αδυναμία και κόπωση

Η λευχαιμία δεν είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στον νου όταν αισθανόμαστε αδύναμοι ή κουρασμένοι. Ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό δεν πρέπει να αγνοείται, επειδή αποτελεί ένα από τα σημάδια της λευχαιμίας. Η μείωση των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα αναιμία και χρόνια κόπωση.

Τα ανησυχητικά σημάδια της Λευχαιμίας

Ασυνήθιστη αιμορραγία

Όλα τα είδη ασυνήθιστης και ανεξήγητης αιμορραγίας μπορεί να αποτελούν ξεκάθαρο σημάδι λευχαιμίας. Ο μικρότερος αριθμός αιμοπεταλίων επηρεάζει την ικανότητα του αίματος να πήζει, κάτι που αυξάνει την τάση για αιμορραγίες.

Πυρετός και συχνές λοιμώξεις

Όλα τα είδη λευχαιμίας μειώνουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τους παθογόνους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς με λευχαιμία αντιμετωπίζουν συνεχή επεισόδια πυρετού και αναπνευστικών λοιμώξεων όπως η γρίπη. Ο κύριος λόγος είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα του αίματος εμποδίζουν τα λευκά αιμοσφαίρια από το να καταπολεμήσουν τους ιούς και τα βακτήρια.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις καρκίνου, οι ασθενείς με λευχαιμία μπορεί να χάσουν βάρος σε ανησυχητικό βαθμό και χωρίς εμφανή λόγο. Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να αποτελεί παρενέργεια της υπερβολικής κόπωσης και της απώλειας όρεξης που ίσως αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Δύσπνοια

Το λαχάνιασμα ή η δύσπνοια είναι αποτέλεσμα της μειωμένης οξυγόνωσης των κυττάρων λόγω των προβλημάτων στην κυκλοφορία του αίματος. Μερικοί άνθρωποι λαχανιάζουν, ενώ άλλοι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν αναπνέουν όσο βαθιά θα μπορούσαν.

Πόνος ή πρήξιμο στην κοιλιά

Όταν η λευχαιμία εξελιχθεί, μπορεί να προκαλέσει οίδημα στο συκώτι ή στη σπλήνα, με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενο πόνο στην κοιλιά ή αίσθηση φουσκώματος στην περιοχή κάτω από τον θωρακικό κλωβό. Επίσης μερικοί, ασθενείς μπορεί να αισθάνονται έναν ελαφρύ πόνο στη μέση ή να παρουσιάζουν ναυτία, εμετούς και μεταβολές στην εντερική δραστηριότητα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας. Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση του συγκεκριμένου καρκίνου. Επομένως θα πρέπει πραγματικά να βρίσκεστε σε εγρήγορση για τα παραπάνω σημάδια της λευχαιμίας, ακόμα και αν τελικά αυτά οφείλονται σε κάποιο λιγότερο σοβαρό πρόβλημα.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.