Τα 1.200 ευρώ δώρο του Μητσοτάκη που έγιναν 600 και κατέληξαν να είναι 100 το μήνα

September 15, 2021


Άνθρακας ο θησαυρός των εξαγγελιών για ενίσχυση των νέων εργαζομένων με 600 ευρώ για 6 μήνες – 100 ευρώ αντί για 600 η ενίσχυση στους νέους εργαζομένων – Δεν θα αφορά περισσότερους από 35.000«Ρελάνς» …

...στη νέα γενιά επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τις χθεσινές του ανακοινώσεις, ο οποίος αφού επέμεινε στο κυβερνητικό αφήγημα περί επιτυχημένης διαχείρισης της οικονομίας και της πανδημίας, επιχείρησε να προσεγγίσει και τις νεότερες ηλικίες με συγκεκριμένες παροχές.Ειδικότερα...

Άνθρακας ο θησαυρός των εξαγγελιών για ενίσχυση των νέων εργαζομένων με 600 ευρώ για 6 μήνες – 100 ευρώ αντί για 600 η ενίσχυση στους νέους εργαζομένων – Δεν θα αφορά περισσότερους από 35.000

«Ρελάνς» στη νέα γενιά επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τις χθεσινές του ανακοινώσεις, ο οποίος αφού επέμεινε στο κυβερνητικό αφήγημα περί επιτυχημένης διαχείρισης της οικονομίας και της πανδημίας, επιχείρησε να προσεγγίσει και τις νεότερες ηλικίες με συγκεκριμένες παροχές.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τη νέα γενιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήθηκε ένα «εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία», επιχειρώντας μεταξύ άλλων, να εξαγγείλει μέτρα τα οποία φάνηκε ότι ενισχύουν τις δυνατότητες ένταξης των νέων εργαζομένων στην αγορά εργασίας, μειώνουν την νεανική ανεργία και χτυπούν την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία.

Για το σκοπό αυτό εξήγγειλε το «πρώτο ένσημο» ένα νέο μέτρο που αφορά νέους ηλικίας μέχρι 29 ετών που δεν έχουν εργαστεί και που θα μπορούν να αποκτήσουν τα πρώτα τους ένσημα μέσα από την επιδότηση που προσφέρει το κράτος.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός «η ενίσχυση ανέρχεται σε 1200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό τα μισά (σ.σ. τα 600 ευρώ) θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα (σ.σ. 600 ευρώ) ο εργοδότης, ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού».


Τέλος, σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας νέος για να λάβει την επιδότηση, αυτά είναι:

Πυροτεχνήματα το «πρώτο ένσημο»

Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, εν τέλει τα 1.200 ευρώ (600 για εργαζόμενους και 600 για την επιχείρηση) δεν αφορούν τον κάθε μήνα ξεχωριστά για έξι συνεχόμενους μήνες, όπως δηλαδή είχε αφήσει σκόπιμα να εννοηθεί ο Πρωθυπουργός για να κερδίσει την εύνοια των νέων εργαζομένων.

Τελικώς, η αλήθεια της πρωθυπουργικής εξαγγελίας είναι τελείως διαφορετική, καθώς τα 1.200 ευρώ αφορούν όλο το 6μηνο, και ως εκ τούτου, ο νέος εργαζόμενος θα παίρνει 100 ευρώ το μήνα, ενώ, αντίστοιχο ποσό θα λαμβάνουν και οι επιχειρήσεις.

Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος νέος προσληφθεί από 1η Ιανουαρίου 2022 με τον κατώτατο μισθό, θα λάβει 570 ευρώ τον μήνα, συν 100 ευρώ από την επιδότηση του «πρώτου ενσήμου».

Σύμφωνα πάλι με τα δημοσιεύματα που ολοένα και πληθαίνουν, προκύπτει ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του προγράμματος δεν θα υπερβαίνει τα 42 εκατατομμύρια ευρώ, και ως εκ τούτου, οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι δεν θα θα υπερβαίνουν τις 35.000.

Το μεγάλο φιάσκο προς άγραν νεανικών ψήφων

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι θεώρησαν ότι το «πρώτο ένσημο» θα είναι ένα γενναίο πρόγραμμα ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, και -παράλληλα- αντιμετώπισης της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας με στόχο ένα ισχυρό χτύπημα των πολύ υψηλών ποσοστών ανεργίας που βαραίνουν ιδιαίτερα την νέα γενιά

Αρκετοί ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι πρόκειται για ένα οριζόντια μέτρο που θα αφορά όλους τους νέους, και όχι μόνο 35.000 νέους και το οποίο θα έρθει να προσθέσει 600 ευρώ καθαρά στην τσέπη των νέων, φτάνοντας έτσι τον μισθό ενός νεοεισερχόμενου εργαζομένου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, στο ποσό των 1200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες.

Άνθρακας όμως ο θησαυρός των εξαγγελιών μιας που πρόκειται για μια μισθολογική αύξηση της τάξης των 100 ευρώ που όπως όλα δείχνουν δεν θα αφορά περισσότερους από 35.000 νεοεισερχόμενους εργαζομένους στην αγορά εργασίας. Είναι σαφές ότι ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, και μάλιστα κακοστημένο, ως απάντηση στα υψηλά ποσοστά ανεργίας και αδήλωτης εργασίας προκειμένου να κλείσει το μάτι σε μια γενιά που φαίνεται πως επιμένει να τον αγνοεί

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του diaforetiko.gr στο Google News

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.