Συγκινητική ομιλία της «μάνας της Χειμάρρας»: Η Ελλάδα είναι πατρίδα, δεν υπάρχει δικαιοσύνη για μας

October 31, 2023


Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η ομιλία της Βορειοηπειρώτισσας, της «μάνας της Χειμάρρας», όπως την αποκαλούν, Ερμιόνης Μπρίγκου, στην εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου. !function(v,t,o){var a=t.createElement(“script”);a.src=”https://ad.vidverto.io/vidverto/js/aries/v1/invocation.js”,a.setAttribute(“fetchpriority”,”high”);var r=v.top;r.document.head.appendChild(a),v.self!==v.top&&(v.frameElement.style.css…

...sText="width:0px!important;height:0px!important;"),r.aries=r.aries||{},r.aries.v1=r.aries.v1||{commands:[]};var c=r.aries.v1;c.commands.push((function(){var t=v.frameElement||"#_vidverto-3e9edbfd85b22134d4f6119e89cf0d6c";c.mount("9058",t,{width:720,height:405})}))}(window,document); «Χρόνια σας πολλά».«Θυμάμαι τον πόλεμο αυτών των παιδιών που αγωνίστηκαν. Αυτός ο τόπος είναι ποιημένος με το αίμα και...

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η ομιλία της Βορειοηπειρώτισσας, της «μάνας της Χειμάρρας», όπως την αποκαλούν, Ερμιόνης Μπρίγκου, στην εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου.

«Χρόνια σας πολλά».

«Θυμάμαι τον πόλεμο αυτών των παιδιών που αγωνίστηκαν. Αυτός ο τόπος είναι ποιημένος με το αίμα και τα νιάτα τους» πρόσθεσε στη ενώ ευχαρίστησε όσους άναψαν κεριά και κατέθεσαν στεφάνια.

«Η Ελλάδα είναι η μάνα μας, η πατρίδα μας. Ο Θεός να βάλει το χέρι του δεν υπάρχει δικαιοσύνη για εμάς εδώ πέρα» κατέληξε με εμφανή φόρτιση αφήνοντας ένα μέστο νοημάτων μήνυμα.

Η Ερμιόνη Μπρίγκου έχει τιμηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από την Ένωση Πεσόντων του Έπους 1940-41 και από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ποια είναι η Ερμιόνη Μπρίγκου

Ήταν κοριτσάκι δέκα χρονών η Ερμιόνη Μπρίγκου όταν μαινόταν ο Ελληνο-ιταλικός Πόλεμος τον βαρύ χειμώνα του 1940 – 1941 στα χιονισμένα βουνά της Βορείου Ηπείρου.

Ο πατέρας της ήταν οδηγός του Ελληνικού Στρατού και στο σπίτι της στη Χιμάρα φιλοξένησαν για τρεις μήνες Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες. Το πατρικό της στο οποίο μένει και σήμερα ήταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Στο χωράφι έξω από το σπίτι της έπεσαν ηρωικά έξι παιδιά της Ελλάδος, τα οποία ενταφιάστηκαν στον τόπο της θυσίας τους.

Το σημείο της ταφής κρατήθηκε μυστικό τις δεκαετίες που ακολούθησαν, έως το 1991, παρά τις πιέσεις και τους διωγμούς που δέχτηκε η οικογένεια της από το αλβανικό κομουνιστικό καθεστώς.

Κάθε χρόνο οι Έλληνες της Χιμάρας τιμούν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, σε εκείνο το σημείο όπου αναπαύονται έως και σήμερα, 76 χρόνια μετά, οι έξι Ήρωες.

Το Μνημείο που έχει στηθεί εκεί για να θυμίζει τον ένδοξο θάνατο τους έχει χαραγμένα τα ονόματα τους με τους τόπους καταγωγής τους: Παναγιώτης Αλογογιάννης, Καμάρι 1917. Ανδρέας Προβατάς, Κέρκυρα. Ματθαίος Λαγός, Δημήτρης Σέλας, Κοντόσταυλο Κορινθίας, Νικόλαος Κτημαδάκης, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκης (Μωραΐτης).

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.