Λίγες ημέρες μετά από την πρώτη δημόσια συνέντευξη της τραγουδίστριας, που θα μας εκπροσωπήσει το 2024 στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, Μαρίνας Σάττι (δείτε εδώ τι είπε), μία νέα είδηση σε σχέση με την εκδήλωση κάνει το γύρω του διαδικτύου. Πρώην νικήτρια του διαγωνισμού είναι καταζητούμενη από τη Ρωσική κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό. Ο λόγος για τη νικήτρια του 2016, την Jamala, η οποία ε…
Λίγες ημέρες μετά από την πρώτη δημόσια συνέντευξη της τραγουδίστριας, που θα μας εκπροσωπήσει το 2024 στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, Μαρίνας Σάττι (δείτε εδώ τι είπε), μία νέα είδηση σε σχέση με την εκδήλωση κάνει το γύρω του διαδικτύου.
Πρώην νικήτρια του διαγωνισμού είναι καταζητούμενη από τη Ρωσική κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό.
Ποια νικήτρια της Eurovision είναι καταζητούμενη από τη ρωσική κυβέρνηση;
Ο λόγος για τη νικήτρια του 2016, την Jamala, η οποία είχε εκπροσωπήσει την Ουκρανία. όπως αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής της χώρας, η ίδια διώκεται για δυσφήμηση κατά του στρατού της Μόσχας στα πλαίσια της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ των δύο χωρών.
Η τραγουδίστρια έχει πολλές φορές δημόσια με πολύ αιχμηρό τόνο για την κακή κατάσταση, που επικρατεί εξαιτίας του ρωσικού καθεστώτος, αλλά και για τα δεινά που έχει βιώσει η χώρα της, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή των Ρώσων.
Ακόμη και η συμμετοχή της στο διαγωνισμό τραγουδιού, που της επέφερε την πολυπόθητη νίκη, πραγματευόταν την επέλαση των Ρώσων επί της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης, που οδήγησαν στην εθνοκάθαρση των Τατάρων το 1944, με απώτερο σκοπό να μιλήσει για την επίθεση της Μόσχας στην Κριμαία το 2014, όπως είχε αποκαλύψει εκείνη.
Αυτή τη στιγμή η τραγουδίστρια κάνει περιοδεία ανά τον κόσμο, για να συγκεντρώσει χρήματα για τον ουκρανικό αγώνα, και βρίσκεται στην Αυστραλία. Σε πρόσφατο post της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram έγραψε, μάλιστα:
«Όπου και να βρίσκομαι και όσο χρόνο κι αν έχω, πάντα βρίσκω μια στιγμή να σας θυμίζω ότι γίνεται πόλεμος στην Ουκρανία. Λόγω της δημιουργικότητάς μου, λέω στον κόσμο ότι οι Ουκρανοί συνεχίζουν να επιλέγουν την ελευθερία τους κάθε μέρα.
Είμαι ευγνώμων στο NED 2023 που υποστηρίζει ακτιβιστές από όλο τον πλανήτη και ειδικότερα από την Ουκρανία. Πιστεύω ότι με το να ενωθούμε, μπορούμε να κάνουμε αυτόν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζήσεις. Για το καλό του μέλλοντός μας, για τα παιδιά μας».
Πολλά τα προβλήματα για τη Eurovision 2024
Πολλά φαίνεται πως είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την Eurovision 2024 και μένουν μόλις λίγοι μήνες ώστε να παρθούν οι αποφάσεις και να δοθούν λύσεις σε αυτά. Ένα από τα πιο βασικά αφορά την συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό.
Πέρυσι, είχε αποφασιστεί πως η Ρωσία θα έμενε εκτός εξαιτίας της επίθεσής της στην Ουκρανία και την εκκίνηση του πολέμου. Το κοινό, λοιπόν, αναρωτιέται εάν θα συμβεί το ίδιο και με το Ισραήλ μετά από όσα συμβαίνουν με την Παλαιστίνη και τους χιλιάδες νεκρούς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια ξεκάθαρη απάντηση μέχρι στιγμής από την πλευρά της διοργάνωσης.
Πέρα από τη συμμετοχή της συγκεκριμένης χώρας όμως, φαίνεται πως υπάρχουν θέματα και με κάποιες άλλες, γι’ αυτό και δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα η λίστα με όλες τις συμμετοχές. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, 35 χώρες έχουν ξεκαθαρίσει τη συμμετοχή τους του χρόνου, 5 έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν – ο λόγος για το Μονακό, την Ανδόρα, τη Σλοβακία, την Τουρκία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη -, σε 2 έχει απαγορευτεί η συμμετοχή, στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ υπάρχουν 6 ακόμη που δεν έχουν δείξει την πρόθεσή τους. Πρόκειται για την Αυστραλία, την Αρμενία, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
Από τις χώρες που συμμετέχουν σίγουρα, μόνο το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία έχουν ήδη ανακοινώσει τους καλλιτέχνες που θα τις εκπροσωπήσουν (δείτε εδώ το τραγούδι της Γαλλίας), ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες έχουν δημοσιοποιήσει τις ημερομηνίες και τις διαδικασίες των εθνικών τους τελικών, που όπως κάθε χρόνο συμβαίνουν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Άλλο ένα θέμα το οποίο έχει προκύψει έχει να κάνει με την τελική αναλογία που έχει η βαρύτητα της ψήφου ανάμεσα στο κοινό και τις κριτικές επιτροπές το 2024, αφού ο κόσμος έχει εκφράσει έντονα τα παράπονά του για το γεγονός πως οι ψήφοι που δίνουν πολλές φορές πηγαίνουν στράφι και το αποτέλεσμα καθορίζεται από την επιτροπή, παρόλο που η απόκλιση μπορεί να είναι μεγάλη.
Εκνευρισμός υπήρξε επίσης και μετά τη δημοσιοποίηση του σλόγκαν της επόμενης διοργάνωσης την Τρίτη 14/11. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση αποφάσισε να παγιώσει το περσινό, ήδη υπάρχον σλόγκαν “United by Music” και όχι να εφεύρει κάποιο καινούριο, με τα σχόλια να εκφράζουν δυσαρέσκεια για την έλλειψη δημιουργικής σκέψης στο επιτελείο.
Δείτε επίσης: «Μετά από χρόνια με κάτι αγνώστους…» – Χαλασμός στο twitter με την απόφαση της ΕΡΤ να επιλέξει την Μαρίνα Σάττι
Δείτε και αυτά