Η µεγάλη αύξηση των εσόδων από τον φόρο εισοδήµατος και τον ΦΠΑ –καθώς τα ηλεκτρονικά εργαλεία για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής αποδίδουν– παρέχουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει σε µόνιµες µειώσεις φόρων από το 2025.Προτεραιότητα θα δοθεί στην ελάφρυνση των µεσαίων εισοδηµάτων, καθώς είναι η πλέον αδικηµένη κατηγορία φορολογουµένων. Στις προθέσεις του οικονοµικού επιτελείου είναι η…
Η µεγάλη αύξηση των εσόδων από τον φόρο εισοδήµατος και τον ΦΠΑ –καθώς τα ηλεκτρονικά εργαλεία για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής αποδίδουν– παρέχουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει σε µόνιµες µειώσεις φόρων από το 2025.
Προτεραιότητα θα δοθεί στην ελάφρυνση των µεσαίων εισοδηµάτων, καθώς είναι η πλέον αδικηµένη κατηγορία φορολογουµένων. Στις προθέσεις του οικονοµικού επιτελείου είναι η µείωση των φορολογικών συντελεστών στα µεσαία εισοδήµατα (18.000 έως 50.000 ευρώ), ενώ είναι πιθανό ο ανώτατος συντελεστής (44%) να εφαρµόζεται σε εισοδήµατα άνω των 50.000 ευρώ. Αλλαγές θα υπάρξουν και στα τεκµήρια διαβίωσης, που θεωρούνται πλέον παρωχηµένα. Ωστόσο, δεν συζητείται η µείωση του ΦΠΑ.
Τα αυξηµένα έσοδα από τον φόρο εισοδήµατος αλλά κυρίως από τον φόρο προστιθέµενης αξίας επιτρέπουν στην κυβέρνηση να σχεδιάζει την επόµενη µέρα στην φορολογία, µε µόνιµες µειώσεις φόρων και µε µια νέα κλίµακα που αυτή την φορά θα στηρίξει και τη µεσαία τάξη, που όπως δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων δεκαετιών είναι η µόνιµα αδικηµένη.
Από το 2019 µέχρι σήµερα οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήµατος έχουν εκτιναχθεί και συγκεκριµένα από 16,56 δισ. ευρώ, φέτος υπολογίζεται να εισέλθουν στον κρατικό κορβανά 23,9 δισ. ευρώ, ποσό αυξηµένο κατά 7,34 δισ. ευρώ, ενώ το 2025 εκτιµάται ότι θα διαµορφωθούν στα 24,94 δισ. ευρώ.
Η ενίσχυση των εσόδων από τον φόρο εισοδήµατος είναι αποτέλεσµα των αυξήσεων των αποδοχών στο ∆ηµόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τοµέα καθώς και των αυξήσεων στους συνταξιούχους, µε µέρος των επιπλέον εισοδηµάτων που δηλώνονται να επιστρέφουν στο κράτος. Και αυτό καθώς πολλοί από αυτούς που είδαν τα εισοδήµατά τους να µεγεθύνονται, άλλαξαν και φορολογικό κλιµάκιο πληρώνοντας περισσότερους φόρους.
Στην αύξηση συνέβαλαν και οι επαγγελµατίες, οι οποίοι αν και είχαν ευεργετηθεί µε την κλίµακα του 2019, καθώς είδαν µειώσεις φόρων της τάξης 1.300 ευρώ ετησίως, συνέχισαν να δηλώνουν µικρά εισοδήµατα που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.
Οι µεγάλοι κερδισµένοι
Οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και οι αυτοαπασχολούµενοι ήταν οι µεγάλοι κερδισµένοι της τελευταίας φορολογικής και ασφαλιστικής µεταρρύθµισης στην οποία είχε προχωρήσει η κυβέρνηση το 2019. Οι φόροι τους µειώθηκαν αισθητά συνεπεία των χαµηλότερων φορολογικών συντελεστών, καθώς και από τη µείωση της προκαταβολής φόρου που συρρικνώθηκε στο 55% από 100%. Για παράδειγµα, ελεύθερος επαγγελµατίας µε εισόδηµα 10.000 ευρώ πλήρωσε το 2019 στην εφορία 2.200 ευρώ. Με τις αλλαγές που ίσχυσαν από το 2020 ο φόρος περιορίσθηκε στα 900 ευρώ.
Ετσι λοιπόν αποφασίσθηκε να αλλάξει το ευνοϊκό καθεστώς των επαγγελµατιών µε την κυβέρνηση να θεσπίζει το ελάχιστο φορολογητέο εισόδηµα, το οποίο ξεκινούσε από το ποσό των 10.920 ευρώ (για έξι χρόνια δραστηριότητας). Η κίνηση αυτή έφερε επιπλέον 400 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισµό, χωρίς ωστόσο να επιλύεται το πρόβληµα της υποδήλωσης εισοδηµάτων.
Φόρος επί των κερδών
Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, η µείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από το 28% στο 22% καθώς και η µείωση του φόρου επί των µερισµάτων από το 10% στο 5% οδήγησαν στην εµφάνιση περισσότερων κερδών. Από τα 4,4 δισ. ευρώ του 2019 φθάσαµε σήµερα στα 7,8 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το τέλος επιτηδεύματος αποτελεί βαρίδι για τις ελληνικές επιχειρήσεις έως το 2027.
Δείτε και αυτά